Mijn lijfrentepolis keert elke maand geld uit, waardoor ik eerder kan stoppen met werken. Mij wordt vaak gevraagd of je over een lijfrente belasting moet betalen. het antwoord is: ja. Veelal is dit een laag tarief Inkomstenbelasting. Hieronder zet ik de deatails nog eens helder uiteen.

Bancaire lijfrente

Bancaire lijfrente is een van de verschillende vormen van de lijfrente. Lijfrente is de term voor een levensverzekering die u kunt afsluiten waarbij u een periodieke uitkering zult ontvangen wanneer u op een bepaalde datum in leven bent of wanneer u komt te overlijden voor een bepaalde datum. Bij een bancaire lijfrente zal de lijfrente wordt afgesloten bij een bank in de vorm van een spaarrekening of een beleggingsrekening. Het voordeel van bancaire lijfrente is dat de kosten lager zullen uitvallen. Dit heeft er mee te maken dat de kosten van een spaarrekening of een beleggingsrekening lager zijn dan de kosten van bijvoorbeeld een levensverzekering.

Verschil tussen bancaire lijfrente en lijfrenteverzekering

Sinds de wet van de bancaire lijfrente is ingevoerd kunnen mensen kiezen tussen bancaire lijfrente en de traditionele lijfrenteverzekering. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee vormen die we hier kort zullen bespreken. In de eerste plaats gaan de uitkeringen gewoon door indien de verzekerde komt te overlijden bij een bancaire lijfrente. Dit is niet het geval bij een lijfrenteverzekering, behalve als er een zogeheten contraverzekering is afgesproken.

Lijfrenteverzekering

Bij een lijfrenteverzekering kunt u wel kiezen voor een levenslange uitkering, hetgeen niet mogelijk is bij een bancaire lijfrente. Hier is namelijk altijd sprake van een einddatum, waardoor het risico dus bij de klant ligt en niet bij de verzekerings maatschappij. Een ander verschil zit hem in het failliet gaat van de verzekeraar. Bij een lijfrenteverzekering is er namelijk een kans dat de begunstigde het hele lijfrente kapitaal kwijtraakt. Dit is bij een bancaire lijfrente niet mogelijk omdat de lijfrente spaarrekening valt onder het deposito garantiestelsel. Een lijfrenteverzekering kan ik iedereen aanbevelen.

Lijfrente en ontslagvergoeding

Je kan een lijfrente bedingen als onderdeel van een ontslag vergoeding. Zorg dat wel dat je wordt ontslagen. Beslist niet zelf ontslag nemen, want dan krijg je geen ontslagvergoeding!

Lijfrente als inkomen

Tip: aangezien een lijfrente een gegarandeerd inkomen is, kan je dit ook gebruiken om meer geld te lenen. Je kan dus krediet aanvragen op basis van dit inkomen. Aangezien het inkomen geen onbeperkte looptijd heeft, kom jij niet in aanmerking voor de goedkoopste leningen. Of je kan een bestand krediet oversluiten.